Gençlik ve Spor Bakanlığımızın organizasyonunda düzenlenen Sarıkamış Şehitlerini Anma” Programının  103. yılında ilimizde de bir yürüyüş proğramı gerçekleştirildi.

Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüş  Programına,  Valimiz Yaşar Karadeniz, Belediye Başkanımız Tahsin Babaş, Kastamonu Milletvekilimiz Metin Çelik, İl Jandarma Komutanı J.Alb. Metin Özbek, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürümüz Erdoğan Akbıyık, kamu kurum ve kuruluşun müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Yürüyüş proğramı Türkiye’nin 81 ilinde aynı anda gerçekleştirildi.  Kastamonu’da da tüm katılımcılar ecdadımızın gösterdiği büyük fedakârlık için yürüdü.

Saat 10.00’ da, Cumhuriyet Meydan’ında başlayan yürüyüş, tekbirler eşliğinde memleketimizin tarihi simgesi Kastamonu Kalesi’nde son buldu. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğümüz tarafından tüm katılımcılara atkı, bere ve eldiven dağıtılırken, yürüyüş sonunda vatanımızın kurtuluşu uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizin mukaddes ruhları için Nasrullah Camii İmam Hatibi Kahraman Şekercioğlu tarafından Kuran-ı Kerim okundu.

BELEDİYE BAŞKANIMIZ TAHSİN BABAŞ, “BÜTÜN ŞEHİTLERİMİZE RAHMET DİLİYORUM”

İstiklal Marşı’nın ardından konuşan Belediye Başkanımız Tahsin Babaş 103. yıl dönümünde Sarıkamış için şunları söyledi, “Bu destan Türklerin tarihte yazmış olduğu sayılı destanlardan birisi. Biz millet olarak şuanda da dünya üzerinde ciddi destanlar yazıyoruz. O zaman olduğu gibi yine aynı mihraklar bizimle uğraşmaya devam ediyor ama aynı kararlılık, aynı toprağa bağlılığımız nedeniyle kimse bizi bu birliğimizden geri çeviremez. Bu birlik ve beraberliğin daim olmasını temenni ediyorum. Sarıkamış destanının 103. yıl dönümünde orada şehit olmuş bütün şehitlerimize rahmet diliyorum. Bütün şehitlerimize rahmet diliyor, gazilerimize şükranlarımı yad ediyorum.” dedi.

MİLLETVEKİLİMİZ METİN ÇELİK, “OYUNLARLA BİZİ ZOR DURUMLARA DÜŞÜRMEK VE ZAYIF BIRAKMAK İSTİYORLAR”

Kastamonu Milletvekilimiz Metin Çelik ise yaptığı konuşmada geçmişte olduğu gibi bu gün de Türkiye’nin ortadan kaldırılmaya çalışıldığından bahsetti. Çelik, “Bu gün Sarıkamış şehitlerimizi yad ettiğimiz önemli bir gün. Sarıkamış ne ise Çanakkale müdafaası bize göre o dur. Kurtuluş mücadelesi ne ise 15 Temmuz’da verdiğimiz mücadele aynı istiklal ve istikbal mücadelemizin birer tezahürüdür. Sarıkamış, Kurtuluş Savaşı, Çanakkale, 15 Temmuz şehitlerimizi ve bugün teröristlere dağları dar etmek için canını feda eden şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Türkiye’nin üzerinde oynan oyunlar bitmiyor. Nasıl bizi 1. Dünya Savaşı’nda yok etmeye kalkışmışlarsa bu gün de aynı şekilde değişik oyunlarla bizi zor durumlara düşürmek ve bir şekilde zayıf bırakmak istiyorlar. Buna milletçe en güzel cevabı veriyoruz” dedi.

VALİMİZ YAŞAR KARADENİZ; “BU VATANI HANGİ ŞARTLARDA EMANET ETTİLER ONU İYİ DÜŞÜNMEMİZ GEREKİYOR”

Valimiz Karadeniz, 1914 yılında Kars Sarıkamış’ta şehit düşen 90 bin yiğit evladımızı anma yürüyüşümüze katılanlara teşekkür ederek, bu vesile ile başta Sarıkamış Şehitlerimiz olmak üzere, 1. Dünya Savaşında verdiğimiz tüm şehitleri, terörle mücadelede ve 15 Temmuz’da verdiğimiz şehitleri rahmetle ve minnetle anıyorum, gazilerimize şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

Bugün hem ülkemizde hem de ülkemizin çevresinde devamlı bir şeyler kurgulanmaya çalışılıyor. Son zamanlarda  İran’da bir iç karışıklık çıkarılma denemesi yapıldı, tabi bunlara karşı mücadele ederken hep diyoruz bu vatan bize atalarımızdan emanet. Atalarımız bize bu vatanı hangi şartlarda emanet ettiler onu da iyi düşünmemiz gerekiyor, işte Sarıkamış bu açıdan çok önemlidir diyen Valimiz Karadeniz konuşmasının devamında; “ Bugün çok şükür ordumuzun zırhı araçları var, hem havada hem karada yılın 12 ayı her türlü hava koşullarında muharebe yapma imkanına sahip güçlü bir ordumuz var. Dünyanın en güçlü ordularından birisi Türk Milletinin ordusudur. Sarıkamış’a baktığımızda daha o günkü şartlarda henüz muharebeye giderken ani bastıran kış şartlarından kaynaklı çok sayıda şehit verme durumuyla karşı karşıya kalınmış. İşte Sarıkamış o günden bugünü kıyaslamak açısından çok önemli. Zira, Sarıkamış’ta verilen o şehitlerimiz belki bugün ki imkanlar o günde olmuş olsaydı belki doğu cephesinde çok büyük başarılar elde edilecekti ve bugün ki doğu sınırlarımız farklı bir noktada belki Azerbaycanla aynı noktaya gelmiş olabilecekti. Sarıkamış ve Çanakkale’yle birlikte 1. Dünya Savaşında en çok şehit verdiğimiz cepelerden birisi olmuştur. Bugünün kıymetini hepimiz iyi bilmeliyiz, İnşallah Allah bu ülkenin imkanlığına, zenginliğine daha da artırır ve daha fazlasına sahip oluruz, ancak imkanlarımızın daha iyi olması içinde bizim birlik beraberliğimizi hep muhafaza etmemiz ve bu ülkeyi ileri götürmek için hepimizin çok çalışmasıyla mümkün olabilecektir. Ülkemizin geleceği için çok çalışmak durumdayız” dedi.

Protokol konuşmalarının ardından Kastamonu, İl Müftüsü Osman Aydın tarafından Sarıkamış'ta şehit olan askerler ve tüm şehitlerimiz için dua edildi.

Ayrıca tüm katılımcılara organizasyon sonunda çorba ikramında da bulunuldu.