2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında,  ‘Kar Festivali ve Kızak Yarışları’ Ilgaz Dağı Milli Park’ında yapıldı.

3 Şubat Cumartesi günü gerçekleşen 600 yıllık gelenek olan kızak yarışlarına, Valimiz Yaşar Karadeniz ve eşi Zehra Karadeniz’in yanı sıra Kastamonu Milletvekilleri Metin Çelik, Murat Demir, Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Cumhuriyet Başsavcısı Bülent Kantarcı, Vali Yardımcısı Vedat Yılmaz, İlçe Kaymakamları, İlçe Belediye Başkanları, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Metin Özbek, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tahir Zafer Karahasan, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürümüz Erdoğan Akbıyık, Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu As Başkanı Günal Genç, Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Genel Sekreteri Ender Durmuş ve ilgili kurum müdürleri ve çok sayıda sporcu katıldı.

Kar Festivali ve Kızak Yarışları vesilesi ile değerlendirmelerde bulunan Valimiz Yaşar Karadeniz; "2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti" etkinlikleri kapsamında yarışlar düzenlediklerini ifade ederek konuşmasında; “24 Ocak tarihinde Sayın Bakanımız Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’un katıldığı tanıtım programı ile aslında başlamış oldu. Geçtiğimiz gün Türk Dünyasının öncüleri isminde ilk etkinliğimiz gerçekleşti bugün ise ikinci etkinliğimiz Ilgaz’da "Kızak Yarışları ve Kar Festivali” olarak gerçekleşiyor. Gördüğümüz gibi burada yoğun bir turizm faaliyeti de yaşanıyor. Sanıyorum bu festivalin katkılarından birisi de şu olacak Kastamonu buranın farkına varmış olacak diye düşünüyorum. Kastamonuluların da dışarıdan gelenler gibi buraya ilgi göstermeleri kayak sporu ile ilgilenmeleri, burayla irtibatlı hale gelmeleri, buraya gelen turistlerinde Kastamonu’ya gelmesinin önünü açacaktır. Belki o zaman tarifeli uçuş seferlerinde artış olacaktır. Yine bu merkezin Türkiye’ye tanıtımı açısından çok büyük katkı sağlayacaktır. Önümüzdeki yıllarda Ilgaz’a yapılacak yeni yatırımlarla tesisin zaten kapasitesinin artırılması da gündemde ki tanıtımla bu genişleme, büyüme birlikte yürümesi gereken bir çalışma. Bana buradaki işletmecilerin verdiği bilgi özellikle yarıyılda yüzde yüz bir dolulukla geçirmiş olmaları. Bu Kastamonu turizmi ve Ilgaz adına olumlu bir gelişme. ‘Kızak Yarışları ve Kar Festivali’nin Kastamonumuza hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Sabah saatlerinde Ilgaz Dağı'nda başlayan kızak yarışlarına 10 ilden 15'i kadın olmak üzere 73 sporcu katıldı. Yarışları büyük erkeklerde Yetkin Turan, gençlerde Sadık Çolakoğlu, yıldızlarda Selahattin Ersöz, miniklerde Eymen Nafi Çelik ilk sırada tamamladı. Kadınlarda ise büyüklerde Sıdıka Nur Yüce, gençlerde İrem Sambur, miniklerde Nursena Sevinç birinciliği elde etti. Erzurum kızağında ise büyüklerde Metehan Pak, gençlerde Yusuf Yurdalan, Yıldızlarda Murat Aksaka kazandı. Yarışlar sonrasında dereceye giren sporcu ve kulüpler plaketlerini Valimiz Sayın Yaşar Karadeniz ve diğer protokol üyelerinden aldılar.

2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinliklerinin ikincisi olan, Kar Festivali ve Kızak Yarışları’nın öğleden sonraki bölümünde ise sanatçı, Azerin ve Uğur Işılak soğuk havaya rağmen kendilerini dinlemeye gelen binlerce vatandaş tarafından büyük alkış topladı.  Program havai fişek gösterisi ile sona erdi.