7 Şubat 2016 Pazar günü ilimizin üstleneceği ve kategorisinde son derece üst düzey bir organizasyon olan Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası Kros Yarışları ile ilgili olarak yerel basınımız ve ulusal ajanslarımızla bir basın toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıya Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürümüz Erdoğan Akbıyık, Spor Şube Müdürümüz Adem Keloğlu, Türkiye Atletizm Federasyonu Yarışma Koordinatörü Can Korkmazoğlu, Atletizm İl Temsilcisi Suat Çetinkaya ve basın mensupları katıldı.

Türkiye Atletizm Federasyonu Yarışma Koordinatörü Can Korkmazoğlu, Avrupa Şampiyon Kulüplerarası Kros Yarışları'nın 7 Şubat Pazar günü Kastamonu'da düzenleneceğini bildirdi.

Korkmazoğlu, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğümüzde düzenlediği basın toplantısında, yarışların Kadı Dağı kros parkurunda gerçekleştirileceğini söyledi. Avrupa Şampiyon Kulüplerarası Kros Yarışları'nın Avrupa atletizminde kış sezonunun kulüplerarası en önemli ve en saygın yarışması olduğunu ifade eden Korkmazoğlu, şöyle konuştu:

"Kazananlar, Kastamonu'da Avrupa şampiyonu unvanını elde edecekler. 15 ülkeden 33 takımı ağırlıyoruz. 4 farklı kategori var. Genç kızlar, genç erkekler, büyük kadınlar ve büyük erkekler. Bu kategorilerin tamamına katılan Avrupa'da krosta önde gelen ülkeler ki, bunlar Portekiz, İspanya ve Türkiye muhakkak. Ülkemizi Büyük erkeklerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü, büyük kadınlarda Üsküdar Belediyesi Spor Kulübü, genç erkeklerde Fenerbahçe ve Kocaeli Darıca Belediyesi Spor Kulübü, genç kızlarda da Fenerbahçe ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü temsil edecek. Avrupalı delegasyonun da beğendiği bir parkurumuz var Kastamonu'da. Rakım bin 100 metre, biraz zorlayıcıdır. Güzel bir mücadele olacak. Sayın valimizin, belediyemizin, gençlik hizmetleri ve spor il müdürlüğümüzün çalışmalarıyla boş bir araziyi harika bir Avrupa şampiyonası alanına çeviriyoruz. 7 Şubat Pazar günü çok güzel, renkli bir organizasyon olacak. Çok insanın emeği var, inşallah bu emeklerin karşılığını almış olacağız. Hem başarılı bir organizasyon yapmış olarak. Hem de takımlarımızın şampiyonluklarını görerek. 4 kategorinin üçünde takım şampiyonluğu bekliyoruz. Bireysel olarak 8-9 atletimizin kürsüye çıkmasını ümit ediyoruz."

Korkmazoğlu, sporculara toplam 87 idarecinin eşlik edeceğini ve Kastamonu'da yaklaşık 300 misafirin ağırlanacağını dile getirdi. Misafirlerin tamamının Kastamonu'nun şehir içinde 7 farklı otelde ve konaklarda konaklayacağını belirten Korkmazoğlu, "Kastamonu'nun tanıtımı da önceliklerimizden biriydi. Buna da katkı sağlayacak. Uluslararası organizasyonun herhangi bir şehre verilmesi için o şehrin talip olması gerekmektedir. Başvuruyu Kastamonumuz adına Avrupa federasyonunun üyesi Türkiye Atletizm Federasyonu yaptı. Başvuru dosyası hazırlanırken başvuru kriterlerinden birincisi, yarış alanına en uzak havalaalanının 100 kilometre olması gerekiyor. Dolayısıyla, Kastamonu'da havalaalanının hizmete girmesinden itibaren federasyonun böyle bir düşüncesi oldu. Artık bu kriteri sağlayan bir ilimiz var" değerlendirmesinde bulundu.

Korkmazoğlu, dosya hazırlanırken birçok detayın yanı sıra lojistik ve teknik detayların bildirildiğini aktararak, daha sonra Avrupa'dan görevlendirilen bir delegasyonun gelerek koşulları incelediklerini bildirdi. Korkmazoğlu, bu organizasyonu almak için Türkiye'nin yanı sıra Portekiz ve İspanyanın da başvurduğunu, Avrupa Atletizm Birliği Yönetim Kurulu tarafından yapılan değerlendirmelerde Türkiye'nin başvuru dosyasının daha uygun bulunduğunu kaydetti.

Organizasyon ile ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürümüz Erdoğan Akbıyık, Kastamonu ili olarak uluslararası organizasyon yapma konusunu Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası Kros Yarışları ile tescil etmiş olacağımızı dile getirdi ve şunları söyledi:

“Spor organizasyonları içerisinde belki de en zor olanını tercih ettik, kabul ettik ve yola çıktık. Sağolsunlar Türkiye Atletizm Federasyonumuz ve uluslararası delagasyon bizlere bu konuda yol gösterdi.Yerelde de başta Sayın Valimiz olmak üzere Belediye Başkanımız ile, Atletizm İl Temsilcimiz Suat Bey’le, Kastamonu’yu artık ikinci memleketi olarak gören Koordinatörümüz Can Bey ile az önce de değinildiği gibi boş bir araziyi bütün müştemilatı ile birlikte uluslararası düzeyle kabul görmüş muhteşem bir piste çevirdik ve halen çalışmalarımıza devam ediyoruz. Konum itibari ile de uluslararası kriterleri de yakaladığımız pistimiz havalanına 5 km uzaklığında. Bunu Kastamonu için bütün samimiyetimle belirtmek istiyorum ki, sportif organizasyon bazında uçaktan indiğinizde 2 km’de otelinize, 3 km’de pistinize hatta 25 km içerisinde de kayak merkezine gidebileceğiniz bir yer olduğunu zannetmiyorum. Bu nedenle Kadıdağı mevkii spor organizasyonları ve spor tesisleşmesi açısından mükemmel denilebilecek bir yer ve sonuç olarak böyle bir yere sahip olduğumuz için bütün olimpik organizasyonları Kastamonu’da yapabilecek düzeyde bulunmaktayız. Son yıllarda üstlenmiş olduğumuz, Doğu Avrupa Enduro Şampiyonası ile, ondan öncede yapmış olduğumuz Türkiye Enduro Şampiyonası ve bu organizasyonla Kastamonumuzun değerlerini günyüzüne çıkarmayı amaçlıyoruz.” dedi.

7 Şubat Pazar günü düzenlenecek ve 10.00 – 14.00 saatlerinde gerçekleştirilecek yarışlarda, Türkiye'nin yanı sıra Almanya, Belçika, Britanya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Fransa, İspanya, İsveç, İsviçre, Litvanya, Lüksemburg, Norveç, Portekiz ve Yunanistan'dan 188 sporcu ter dökecek.