Bu yıl ilimizde ilk kez düzenlenecek olan 1. İstiklal Yolu Yarı Maratonu 5 Haziran Pazar günü düzenlenecek.

İSTİKLAL YOLU NEDİR?

İstiklal Yolu; Milli Mücadele boyunca kağnı arabalarıyla cepheye silah ve erzak gibi malzemenin taşındığı; ayrıca Batı cephesine Osmanlı ordusundan terhis edilen gönüllü askerlerin götürüldüğü; yine TBMM hükümetiyle görüşmek isteyen sivil halkın, yabancı diplomatların ve basın mensuplarının kullandığı, İnebolu-Kastamonu-Ilgaz-Çankırı-Kalecik-Ankara hattıdır. Mustafa Kemal Paşa’nın “Gözüm Sakarya’da Dumlupınar’da, kulağım İnebolu’da” sözü bu yolun Milli Mücadele’de oynadığı rolü ve ne anlama geldiğini kısaca anlatmaktadır.

NEDEN İSTİKLAL YOLU?

TBMM Hükümetinin kurulmasına kadar Anadolu’ya cephane ve insan girişi çeşitli yollardan sağlanıyordu. Nisan 1920 tarihinden itibaren İngilizler, Kocaeli mıntıkasında denetimlerini artırarak bu bölgedeki bazı yerlere askeri müfrezeler yerleştirdiler. Böylece sevkiyat yavaş yavaş Karadeniz’e kaymaya başladı. Buna bağlı olarak İnebolu-Ankara yolu önem kazandı1.

Milli Mücadele yıllarında “Anadolu’da işgale uğramamış tek bölge Karadeniz, Anadolu’nun dışarı açılabileceği tek güvenli yeri ise Kastamonu’nun İnebolu Limanı idi. Türk toplumunun yaşayabilmesi, mücadelenin başarıya ulaşabilmesi, İnebolu Limanından gelecek mühimmata bağlıydı. Özellikle 28 Haziran 1921’de İzmit’in Yunanlılar tarafından işgali üzerine Anadolu’nun giriş-çıkış kapıları Karadeniz limanları olmaya başladı. Bu sebeple İnebolu-Ankara arasındaki bu yol Milli Mücadele için hayati bir önem taşıyordu. O dönemde güvenliği açısından tercih edilen bu yol yağışlı havalarda çamurla kaplanan eski bir kervan yoluydu. İnebolu’nun büyük gemileri barındıracak bir limanı yoktu. İnebolu açıklarına gemilerle gelen silah ve cephane, açıktan ve her türlü hava şartlarında kahraman demirciler tarafından kayıklarla İnebolu kıyılarına çıkarılıyordu. Bu malzemeler Kastamonu’nun kahraman kadınları, yaşlıları ve çocukları tarafından çok zor şartlarda Ankara’ya taşınıyordu. O dönemde Anadolu’nun eli silah tutan erkekleri cephelerde düşmana karşı çarpışıyorlardı. Bu güzergâhta yol alan nakliye kollarının ortak nitelikleri cephe gerisinde kalan çocuk, kadın ve yaşlılardan oluşması idi. İşte bu sebeplerden, İnebolu’dan Ankara’ya uzanan bu zorlu yola ‘İstiklal Yolu’ denilmektedir.

İşte bu nedenden ötürü Milli Mücadele’nin ruhunu genç nesillere daha iyi duyurabilmek adına 1. İstiklal Yolu Yarı Maratonu adı altında önemli bir organizasyona ilimiz ev sahipliği yapacak.

Dereceye girenlerin ödüllendirileceği yarı maraton yarışının çıkışı saat 14.30’da verilecek ve Yürekveren köyü gerisinde başlayacak. 21 km sürecek yarış Garnizon Komutanlığı önünde sona erecek ve mücadele sonunda ferdi sıralama ve takım sıralaması yapılacak.

YARI MARATON SPORCULARININ ÖDÜLLERİ:

Nakdi Ödül-Madalya-Kupa verilecektir.

Bayan                Erkek

1-2.500               1-2.500

2-2.000               2-2.000

3-1.500               3-1500

4-500                  4-500

5-500                  5-500

6-500                  6-500

VETERANLAR SPORCULARIN YAŞ GRUPLARI VE ÖDÜLLERİ

Bayan/Erkek 35/40 yaş grubu

1-500

2-300

3-200

Bayan/Erkek 40 ve üstü yaş grubu

1-500

2-300

3-200

Yarışma Statüsü

Yarışma Kayıt Formu