Milli mücadele döneminde İnebolu’ya gelen silah ve cephanenin Anadolu’ya sevk edildiği 95 kilometrelik İnebolu-Kastamonu güzergahında düzenlenen Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşü başladı.

Gençlik ve Spor Bakanlığımız tarafından düzenlenen yürüyüş öncesinde 9 Haziran İnebolu Şeref ve Kahramanlık Günü törenleri düzenlendi.

Türkiye’nin dört bir tarafından yürüyüşe katılmak için ilimize gelen konuklar, İstiklal Madalyalı ilçemiz İnebolu’nun Şeref ve Kahramanlık Günü törenlerine de katıldı.

Törene Valimiz Meftun Dallı, milletvekilleri Halil Uluay ve Fatma Serap Ekmekci, Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğitim Araştırma ve Koordinasyon Genel Müdür Yardımcımız Erkan Şamiloğlu, Gençlik ve Spor İl Müdürümüz Reşat Asrak, il protokolü, kaymakamlar ve belediye başkanları katıldı.

Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Protokol konuşmalarının ardından şiirler okundu, İnebolu Belediyesi Heyamola Halkoyunları ekibinin gösterisi, cephanenin temsili olarak İnebolu limanından karaya çıkarılması, deniz gösterileri, Sahil Güvenlik Botu tarafından protokolün selamlanması, Kastamonu Jandarma Komando Eğitim Merkez Komutanlığı komandolarının zeybek oyunu gösterisi, Atabeygazi Mehteran ekibinin gösterisi gerçekleştirildi.

V alimiz Meftun Dallı törende yaptığı konuşmada, “İstiklal Yolu ülkemizin kurtuluşunda yazılmış kahramanlık destanlarından bir tanesidir. Kastamonu halkının o dönemki zorlu şartlarda ülkemizin düşman işgalinden kurtulmasında ve istiklalin kazanılmasında gösterdiği kahramanlık mücadelesidir. Tüm zor coğrafya ve iklim şartlarını aşarak, her türlü imkansızlığa rağmen genciyle, yaşlısıyla, kadınıyla verdiği emsalsiz bir vatan savunmasıdır” dedi.

Törenin ardından ecdadımızın izinde İnebolu’dan Kastamonu’ya kadar sürecek olan Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşü, İnebolu Türk Ocağı önünden başladı. İnebolu halkının sevgi gösterileri eşliğinde yüzlerce katılımcı ilk gün güzergahı olan Çuha Doruğu mevkiine ulaşmak için yürüyüşe geçti.

Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşü’nde yürüyüşçüler ilk geceyi Çuha Doruğu mevkiinde kamp yaparak geçirecek.

İkinci gün ise sabahın erken saatlerinde yeniden yürüyüşe başlayacak olan yürüyüşçüler, Küre Ayrancı Yaylası’ndaki öğle molasının ardından önce Küre ilçe merkezine, daha sonra da Küre Ecevit Hanı’nda ikinci gün kamp alanına ulaşacak.

Üçüncü gün ise sabah saatlerinde başlayan yürüyüş Seydiler Ödemiş’teki öğle molasının ardından Seydiler ilçe merkezi ve daha sonra Halkacılar üçüncü gün kamp alanına ulaşılmasıyla sona erecek.

Yürüyüşün son günü ise Halkacılar’dan yola çıkacak olan yürüyüşçüler, Orman Fidanlık Müdürlüğü’nde öğle molası verecek, daha sonra ise ilimiz Kışla Parkı’nda karşılanacak. Kışla Parkı’ndaki karşılama sonrasında ise kortej eşliğinde Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüyüş gerçekleştirilecek. Yürüyüşün kapanışında Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından muharip uçak gösterisi, Atabeygazi Mehteran ekibinin gösterisi de gerçekleştirilecek.