Kastamonu Valiliği himayelerinde Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüzün organizesinde Kastamonu Üniversitesi’nin de desteğiyle düzenlenen Kastamonu Spor Çalıştayı, Kağan Talip Tığlı Gençlik Merkezi Salonu’nda yoğun katılımla gerçekleştirildi.

Kastamonu Spor Çalıştayı’na Valimiz Meftun Dallı, Spor Eğitim ve Araştırma Daire Başkanı Şükrü Yılmaz, Gençlik ve Spor İl Müdürümüz Sami Kuşcu, Kastamonu Baro Başkanı Özgür Demir, Kastamonu Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Bilgehan Baydil, AK Parti İl Başkanı Ahmet Sevgilioğlu, Kastamonu Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Adem Keloğlu, kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri, siyasi partilerin temsilcileri, spor kulüplerinin yöneticileri, antrenörler, beden eğitimi öğretmenleri, spor uzmanları, sporcular ve Spor Bilimleri Fakültesi öğrencileri katılım sağladı.

Açılış programının ardından Kastamonu Spor Çalıştayı, “Spor Yönetimi”, “Spor Kültürü”, “Elit Sporcu Yetiştirme”, “Spor Hukuku”, “Engeliler ve Spor”, “Sporcu Sağlığı” başlıkları altında düzenlenen atölye çalışmalarıyla devam etti. Bu başlıklar altında elde edilen veriler bir rapor haline getirilecek.

Çalıştayın açılış programında ise ilk konuşmayı Kastamonu Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Adem Keloğlu gerçekleştirdi. Keloğlu, “Sporda her ne kadar amatör ruhun ön planda tutulduğu söylense de, yapılacak olan faaliyetlerde gerekli olan kurum binası, çalışmaların yapılabilmesi için tesis, malzeme, çalıştırıcı, barınma, il içi ve il dışı gruplardan başlayarak katılım sağlayacağı ulusal müsabakalar için ulaşım, barınma ihtiyaçların karşılanması için gerekli olan ekonomik gelir, amatör ruhun yeterli olmadığını göstermektedir” diyerek sporun ekonomik olarak da desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Adem Keloğlu, ayrıca üniversitelerin spor bilimleri fakültesinde 3’üncü ve 4’üncü sınıfta okuyan öğrencilerin branşlarına göre okulların yanı sıra kulüplerde de staj yaptırılmasının önemli olacağını belirtti ve “Bu konu hem okullarımıza hem de kulüplerimize katkı sağlayacağı gibi mezun olacak değerli arkadaşlarımız içinde verimli bir sürece dönüşecektir” dedi.

Kastamonu Gençlik ve Spor İl Müdürümüz Sami Kuşcu da konuşmasında sporun, bir kültür, disiplin ve hayat tarzı olduğuna dikkat çekti.

İl Müdürümüz Sami Kuşcu, “Sporun geleceğini şekillendirmek, yeni fikirler üretmek ve ortak çözümler bulmak amacıyla bu çalıştayımızı düzenliyoruz. Spor, sadece fiziksel aktivite değil, aynı zamanda bir kültür, disiplin ve hayat tarzıdır. Bireyleri güçlendirir, toplumları bir araya getirir ve bizlere sağlıklı, dinamik bir gelecek sunar. Bu çalıştayda, sporun farklı boyutları ele alınacak, yeni fikirler üretilecek ve ortak hedefler belirleyeceğiz. Bu noktada, şehrimizde sporun daha da yaygınlaşması, gençlerimizin spora teşvik edilmesi ve spor alanında sürdürülebilir politikalar oluşturulması için hep birlikte çalışacağız. Bugün yapacağımız karşılıklı fikir alışverişleri ve alınacak kararlar, sporun daha kapsayıcı ve gelişmiş bir geleceğe ulaşmasına katkı sağlayacaktır. En büyük temennimiz, şehrimizde sporu herkes için erişilebilir hale getirmek ve 7'den 77'ye halkımızı spora teşvik etmektir Hepinizin fikirleri ve katkıları, bu yolda attığımız adımları güçlendirecektir” dedi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Eğitim ve Araştırma Daire Başkanı Şükrü Yılmaz ise konuşmasında, “

Herkes için spor mantığıyla sporun tabana yayılması ve spor kültürünün oluşturulması hem sporun sağlık amaçlı, serbest zaman değerlendirme amaçlı, toplumsal amaçlarının yanında performans amacına da önemli miktarda katkı sağlıyor. O yüzden yerelden başlayarak spor kültürünün oluşması hem yerelde sportif performansa katkı sağlaması açısından hem de ulusal ve uluslararası alanında ülkemizi temsil edilmesi açısından oldukça önemli. Sporda ileri gitmiş ülkelerdeki çalışmalara baktığınızda sağlıklı yaşam için spora özellikle önem verildiği görülüyor. Yine literatüre baktığınızda spor için harcanmış 1 dolarlık yatırımın sağlık harcamalarında 10 dolarlık yatırımı bertaraf ettiği, engellediği görülmektedir. Kastamonu bu anlamda öne çıkan ilerimizden bir tanesi. Özellikle son 20 yılda ülkemizde yapılmış spor tesisleri yatırımından nasibini çokça almış illerden bir tanesi Kastamonu. Örnek tesislere sahip. Özellikle Milli Takımlar Kamp Eğitim Merkezi ve gençlik kamplarımız bunların en iyi örnekleri. Doğa sporlarının tüm unsurlarını taşıyabilecek bir şehir olması açısından da spor turizminin belki Türkiye'deki majör illerinden olabilecek bir potansiyeli var” dedi.

Valimiz Meftun Dallı da konuşmasında Kastamonu’nun doğa ve iklim çeşitliliğiyle her türlü spor dalına elverişli olduğuna dikkat çekti ve “Aklınıza gelebilecek her konuda gerçekten ve her türlü imkanı sunan bir şehir” dedi.

Tesisler açısından da Kastamonu’nun şanslı illerden olduğunu söyleyen Vali Meftun Dallı, “Tesisler olarak gayet iyi durumdayız. Stadyumumuzu da tamamladığımızda çok fazla bir eksiğimiz kalmayacak. Bizim sporu en çok önemsediğimiz hususlardan birisi de çocuklarımızın, gençlerimizin bağımlılıklardan uzak tutulması. Bunun için de hem sporcuların başarılı olabilmesi hem de bu tür olumsuz etkilerden uzak kalabilmeleri için ne kadar erken başlayabilirsek, başlatabilirsek çocuklarımızı, o kadar bunların önüne geçmiş ve de başarılarının önünü açmış oluruz. Bu çalıştay, önümüze güzel bir yol haritası çıkaracaktır diye umuyorum” şeklinde konuştu.