İlimize ulusal ve uluslararası düzeyde derece kazandıran başarılı sporcularımız ile Kastamonu’yu mücadele ettikleri liglerde başarı ile temsil eden kulüplerimize ödüllerinin takdim edildiği Amatör Spor Haftası Kapanış ve Ödül töreni Hüsnü Tandoğan Spor Salonu’nda yapıldı.

Ödül törenine Vali Yardımcısı Aydın Ergün, Vali Yardımcısı Çetin Kılınç, Milletvekili Serap Ekmekci, Belediye Başkan Vekili Serkan Mütevelli, Gençlik ve Spor İl Müdür Vekili Efgan Dağlı, İl Sağlık Müdürü Çağdaş Derdiyok, Kastamonu Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Adem Keloğlu, Kastamonu sporuna destekleriyle katkı sağlayan işadamları ve şirketlerin temsilcileri katılım sağladı.

Ödül töreninin açılış konuşmasını Kastamonu Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Adem Keloğlu gerçekleştirdi. Adem Keloğlu, konuşmasında amatör spor kulüplerinin desteğe ihtiyacı olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“İlimizi ulusal ve uluslararası spor organizasyonlarında başarıyla temsil etmiş isimleri bir nebze de olsun hatırlamak ve hatırlatmak amacıyla böyle bir organizasyon gerçekleştiriyoruz. Amatör spor kulüplerimiz gerçekten çok ama çok zor şartlar ve fedakarlıklar altında faaliyetlerini sürdürüyor. Geleceğimiz olan gençlerimizin sporda daha büyük başarılar elde etmeleri için bu desteğe ihtiyaçları var. Belediyelerimiz 5393 sayılı kanuna göre bütçelerinden amatör spor kulüplerine pay ayırmak zorundalar. Bu desteğin sağlanmasını beklemekteyiz” dedi.

Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu olarak hedeflerinden de bahseden Adem Keloğlu, “İlimiz merkezinde yeni bir futbol sahası, mahalli liglerimize de isim sponsoru bulmak en büyük hedeflerimiz arasındadır. Faal sporcu sayımızı da 10 binin üzerine çıkararak bir çok yavrumuzu sporun içerisine çekmeyi amaçlıyoruz” dedi.

Amatör kulüplerin yaşadığı zorlu sürece rağmen, destek sağlayan kurum ve kişilere de teşekkür eden Adem Keloğlu, “Zor zamanlarımızda yanımızda olan Valimize, milletvekillerimize, büyük yüküne rağmen, araç gereç ve ayni yardımla destek olmaya çalışan İl Özel İdaremize, belediyemize, sponsorluk destekleri sağlayan KastaMall-Aras İnşaat’a, Acacia Maden’e, GMG Kastamonuspor’a, Küre Eti Bakır’a, memleket sevdalısı iş adamlarımıza, ilçe belediye başkanlarımıza, esnafımıza, tesislerin hazırlanmasında büyük emek sağlayan Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü personeline, emniyetimize, jandarmamıza, sağlık teşkilatlarımıza, sporun paydaşları TÜFAD, İl Hakem Kurulu, Saha Komiserleri Derneği, Futbol İl Temsilciliği ve diğer federasyon temsilcilerimize ve değerli basınımıza çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Gençlik ve Spor İl Müdür Vekilimiz Efgan Dağlı da konuşmasında sporun, gençlerimizin hayatlarında birçok zorluğun üstesinden gelmesinde, geleceğimiz olan çocuklarımızın ise hayatlarını sağlıklı bir şekilde sürdürmesinde temel faktör olduğunu söyledi.

Amatör sporun gelişmesi noktasında üçlü bir sacayağı olduğunu belirten İl Müdür Vekilimiz Efgan Dağlı,  birincisinin tesisler, ikincisinin Amatör Spor Kulüpleri, üçüncüsünün ise insan kaynağı olan antrenör ve sporcular olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tesisleşme noktasında Kastamonu ilimizde son yıllarda çok ciddi iyileştirme ve yeni yatırımlar yapıldı. 2002 yılından önce 24 olan tesis sayımız bugün 72’ye yükselmiş durumda. Son olarak hayata geçirdiğimiz Milli Takımlar Kamp Eğitim Merkezimiz, Türk sporunun gerçekten kalbi olacak nitelikte ve Bakanlığımızın prestij projelerinden bir tanesi. Ama bu yatırımlarımızı yaşatacak en önemli şey Amatör Spor Kulüplerimizin faaliyette olması. Hepsinin aktif olması için Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüzün, başta Sayın Valimizin ve diğer kurumlarımızın desteğinden ziyade iş adamlarımızın bu konuda desteklerine çok ihtiyacımız var. Bu kulüplerimizin yaşaması, sağlıklı bir şekilde hayat sürebilmesi için bu desteğe ihtiyaçları var. Son sacayağımız olan antrenör ve sporcularımız konusunda ise, kaliteli antrenör ve başarılı sporcu için kulüplerimizin çok güçlü olması lazım. İlimizde toplamda 143 spor kulübü var. Lisanslı sporcu sayımız 18 bin 550’ye, faal sporcu sayımız ise 3 bin 351’e ulaşmış durumda. Sporcularımızın milli takımlar düzeyine çıkmaları, ilimize ulusal ve uluslararası başarılar kazandırmaları için hem antrenör ve hem de sporcularımızın çok çalışması lazım. Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak tesislerimizin kapısını sporcularımıza sonuna kadar açmış durumdayız. Ayrıca her bir bireyin spor yapabilmesi için bakanlığımızın hayata geçirdiği Eğitim Yönetim Sistemi (EYS) kapsamında geçtiğimiz yıl 34 antrenörümüz ile ilimizde 1950 sporcuya eğitim verdik. Spor altyapımızla, tesislerimizle, sponsorlarımızla Kastamonu ilimiz çok şükür bir spor şehri olma yolunda çok hızlı ilerliyoruz. Çok ciddi başarılar kazandık. "Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Osman Aşkın Bak'ın dile getirdiği gibi 'Amatör Spor gönül işidir, sevdadır. Amatörler Türk sporunun gerçek kahramanlarıdır.'”

Belediye Başkan Vekili Serkan Mütevelli de konuşmasında, “Şehrimizi ve ülkemizi en iyi şekilde temsil eden tüm sporcularımıza teşekkür ediyorum. Şehrimizde amatör spor branşlarda mücadele eden sporcularımız bizleri her zaman gururlandırmaktadır. Organizasyonda emeği geçenlere de teşekkür ediyorum” dedi.

AK Parti Milletvekili Fatma Serap Ekmekci ise konuşmasında şunları ifade etti:

“Amatör spor, hayat boyu eğitimin spordaki karşılığıdır. 22 yıllık iktidarımız boyunca spor alt yapısı ve üst yapısı için gerçekleştirdiğimiz yatırımları saymakla bitiremeyiz. Bilindiği üzere Kastamonu’yu spor lisesi ile buluşturduk. Bu sayede spor alanında gençlerimize akademik de bir kulvar açılmış oldu. Bakanlığımızın yeni uygulamalarından biri olan spor ortaokulu projesini de merceğimiz altına aldık. Neden Kastamonu’da spor ortaokulu olmasın çalışmasının gayreti içerisindeyiz.”

Vali Yardımcımız Aydın Ergün de konuşmasında sporun sağlık yönünden önemine de dikkat çekerek, “Önümüzdeki günlerde bağımlılıkla mücadele toplantısı yapacağız, eminim ki sağlık müdürümüz o toplantıda çözüm önerileri içerisinde gençlerin spora yönlendirilmesi gerektiğini ifade edecek. Daha sonra obezite ile mücadele toplantısı yapacağız. Orada da yine sporun önemi ön plana çıkacak. Dolayısıyla spor hayatımızın her anında oluyor ve olmaya da devam edecek. Devletimiz sporun tabana yayılmasını sağlamak ve 7’den 70’e herkesin spor yapabildiği bir altyapıyı oluşturmak için çalışmalar gerçekleştirdi ve gerçekleştirmeye devam ediyor. Amatör spor kulüpleri, taşrada ciddi sıkıntılar yaşamakta. Özellikle Kastamonu gibi zorlu bir coğrafyada ilçeler arası mesafeler göz önüne alındığında lig organizasyonlarının dahi ne kadar zorlu olduğunu görebiliyoruz. Bu nedenle bu kulüplerini desteklemeye devam edeceğimiz gibi, iş adamlarımızın ve sivil toplumun da bu desteklere katkı sağlamasını beklemekteyiz” ifadelerinde bulundu.