Milli mücadele döneminde İnebolu’ya gelen silah ve cephanenin Anadolu’ya sevk edildiği 95 kilometrelik İnebolu-Kastamonu güzergahında düzenlenen Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşü sona erdi.

Gençlik ve Spor Bakanlığımızın koordinesinde gerçekleştirilen yürüyüşün kapanış töreni Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirildi.

9 Haziran’da İnebolu Şeref ve Kahramanlık Günü törenlerine katıldıktan sonra ‘Kağnı Donanması’nın izinde yola çıkan Atatürk ve İstiklal Yolu yürüyüşçüleri ilk gün Çuha Doruğu mevkiinde kamp kurdu. İkinci gün önce Küre’de ardından da Ecevit Hanı’ndaki kamp alanına ulaşan yürüyüşçüler, üçüncü gün ise Seydiler ilçe merkezi ve ardından da Halkacılar mevkiindeki kamp alanına ulaştı.

Yürüyüşün son gününde ise sabah saatlerinde yola çıkan yürüyüşçüler Gölköy üzerinden Kastamonu’ya ulaştı. Yürüyüşün son anlarında düzenlenen törende de yürüyüşçülere Gençlik ve Spor Bakanlığımız Eğitim Araştırma ve Koordinasyon Genel Müdür Yardımcımız Ertan Göv ve Gençlik ve Spor İl Müdürümüz Reşat Asrak tarafından katılım belgesi ve sembolik İstiklal Madalyası verildi.

4 günlük zorlu yürüyüşün sonunda ise yürüyüşçüler Kışla Parkı’nda coşkuyla karşılandı.

Kastamonu Jandarma Merkez Eğitim Komutanlığı’na bağlı komandoların eşliğinde Cumhuriyet Meydanı’na kadar gerçekleştirilen korteje de katılan yürüyüşçülere Kastamonu halkı karanfillerle karşılık verdi.

Kortej yürüyüşüne Vali Meftun Dallı, Belediye Başkan Yardımcıları Burak Livan ve Eda Büyükdemirci, İl Genel Meclisi Başkanı Doğan Ünlü ve il protokolü de katıldı.

Büyük bir gururun yaşandığı günde Türk Hava Kuvvetleri’nin savaş uçakları da yürüyüşçüleri, kent merkezi üzerinden gerçekleştirdiği alçak uçuş selamladı.

Cumhuriyet Meydanı’ndaki programda, yürüyüşçülerle dört gün aradan sonra tekrar buluşmanın büyük mutluluğunu yaşadığını ifade eden Valimiz Meftun Dallı, “İlimizden ve il dışından yürüyüşümüze katılan, yüreği coşkuyla atan vatan evlatları, 103 yıl önce olduğu gibi bugün de aynı duygu ve düşüncelerle burada. Atatürk ve İstiklal Yolu yürüyüşümüz hayırlı olsun. Milli mücadele inancını gelecek nesillere aktarmak adına kıymetli bir çaba sarf ettiniz. Vatan söz konusu olduğunda bütün varlığından vazgeçip, vatanın kurtuluşa ermesi için dişini tırnağına takan Türk milleti, tarihin her döneminde sayısız örnekler sergilemiştir. Bu örneklerin en güzeli de Kastamonu’da ve Kastamonuluların göstermiş olduğu vatanseverliktir” dedi.

Gençlik ve Spor Bakanlığımız Eğitim Araştırma ve Koordinasyon Genel Müdür Yardımcımız Ertan Göv de konuşmasında, “Bakanlık olarak biz 4 yıldır bu yürüyüşe ev sahipliği yapıyoruz. Buradaki paylaşımımız, aslında hep birlikte hareket ettiğimizde neleri başarabileceğimizi, sıfırdan bir ülkenin nasıl kurulabileceğinin en güzel kanıtı” dedi.

Belediye Başkan Yardımcısı Eda Büyükdemirci ise “Bugün 100 yaşını geride bıraktığımız aydınlık Cumhuriyetimiz, ışığını o günlerde kendine güvenen, cesur ve vatansever Kastamonuluların ellerinde taşınan onur ateşinden alır. Tüm dünya bilmelidir ki İnebolu olmasaydı, Kastamonu olmasaydı, Milli mücadele olmazdı” dedi.

Cumhuriyet Meydanı’ndaki programda Jandarma komandoların zeybek gösterisi de katılımcılar tarafından büyük alkış aldı. Atabeygazi Mehter takımının gösterisinin ardından program sanatçı Arzu Akça’nın Kahramanlık Türküleri konseriyle sona erdi.